Wat is de diagnose van hernia?

Diagnosetypes

Hoe kan de arts de diagnose van hernia stellen? Uiteraard kunnen verschillende symptomen wijzen in de richting van een hernia. Daarom zal de arts de patiënt in de eerste plaats lichamelijk onderzoeken om de oorzaak van de klachten vast te stellen. De geneesheer zal de reflexen, de spierkracht en de beweeglijkheid van de patiënt testen.
 
Omdat de pijn bij hernia erger wordt wanneer aan de geïrriteerde zenuw wordt getrokken, voeren verschillende artsen de test van Lasègue uit. Hierbij legt de patiënt zich op de rug en tilt de therapeut passief het been gestrekt omhoog. Wanneer de onderzochte persoon een hernia heeft, zal deze oefening op een bepaald deel van het bewegingstraject een ernstige pijn in het been (en eventueel in de rug) veroorzaken.
 
Om met zekerheid uitsluitsel te kunnen bieden over het al dan niet hebben van een hernia, zal de arts de patiënt meestal aanraden om een MRI-scan, een CT-scan of in enkele gevallen een caudografie te ondergaan.

Hernia-diagnose-625x313

De MRI-scan

Om met zekerheid de diagnose van hernia te kunnen stellen, zal de arts meestal een MRI-scan laten uitvoeren. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging of een beeldvorming op basis van magnetische resonantie. Dit onderzoek is vooral geschikt om weke delen - zoals de tussenwervelschijven, zenuwwortels en zenuwen - zichtbaar te maken. Ook vormveranderingen en scheuren zijn dankzij deze methode zichtbaar. De scan is echter minder geschikt om benige structuren te herkennen.

 De CT-scan

Een CT-scan of een computertomografie is vooral geschikt om botstructuren weer te geven. Het is een onderzoeksmethode, waarbij via röntgenstraling een driedimensionaal beeld van het onderzochte lichaamsdeel wordt getoond. Op een klassieke röntgenfoto is slijtage aan de wervelkolom wel goed zichtbaar, maar worden de tussenwervelschijven niet duidelijk weergegeven. Deze methode wordt meestal toegepast wanneer de MRI-scan onvoldoende informatie geeft of om andere redenen niet kan worden verricht.

 Caudografie

Een caudografie is een röntgenonderzoek waarbij de oorzaak van de klacht wordt gezocht met behulp van een contrastvloeistof in het wervelkanaal. Sinds de komst van de MRI-scanner wordt dit onderzoek enkel nog uitgevoerd wanneer er een doorslaggevende reden is om geen MRI-onderzoek te doen.

Hoe kunt u een hernia vermijden? Lees het hier. 

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.