Rughernia of lendenhernia, L4-L5, L3-L4

Bij een rughernia of lendenhernia ligt de druk op de lendenwervels

Vind hier meer info over rughernia of lendenhernia.

Hernia-rughernia-625x375
 
 
We spreken van een rughernia of lendenhernia wanneer de hernia zich ter hoogte van de 5 wervels van het lendengedeelte manifesteert. Dit type hernia komt het vaakst voor. De druk op de lendenwervels is het grootst omdat deze het volledige gewicht van het bovenlichaam dragen. Daarnaast ervaren ze ook de meeste rotatie- en trekkrachten. Dit komt omdat het zwaartepunt van het lichaam vóór de vijfde lendenwervel (L5) ligt, waardoor deze regio het zwaarst belast wordt.
 
Onderzoekers stellen een rughernia of lendenhernia het vaakst tussen de 4de en de 5de lendenwervel (L4-L5) en de laagste lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1) vast. Een hernia van de L4-/L5-tussenwervelschijf, voert een druk uit op de zenuwwortel van 5de lendenwervel. Hierdoor ontstaat er een pijn in het gebied van het been dat door deze L5-zenuwwortel wordt gevoed.
 
Maar de rughernia kan ook in hogere regionen ontstaan, zoals tussen de derde en vierde lendenwervel (L3-L4).
 
Een rughernia kan ook overgaan in ischias, een zenuwaandoening in de rug. Wanneer er een druk op de wortels van de ischiaszenuw ontstaat. Deze aandoening is in de volksmond ook gekend als heupjicht, hoewel deze toestand niets met jicht te maken heeft.
 

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.