Wat zijn de oorzaken van hernia of discushernia?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een hernia of discushernia

Ontdek hier de oorzaken van hernia of discushernia.

Hernia-oorzaken-625x375
Een discushernia kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van hernia zijn een verkeerde lichaamshouding of een overbelasting van de rug. Hoe groter de druk op de tussenwervelschijven, hoe meer kans een persoon heeft om een hernia te ontwikkelen.
 
Een hernia kan het gevolg zijn van verkeerd tillen, het dragen van te zware lasten of een verkeerde beweging. Een persoon kan zijn rug op een verkeerde manier belasten door bijvoorbeeld een verkeerde zit- of stabeweging te maken. Door deze verkeerde belasting, wordt een wervel te zwaar beladen en kan de onderliggende tussenwervelschijf scheuren. Wanneer een wervel beschadigd is, kan ook de tussenwervelschijf verslijten en zelfs barsten. De hernia is een feit.
 
Een discushernia duikt vaak op als gevolg van een plotse factor, bijvoorbeeld een hevige hoest- of niesbui, waardoor de druk op de wervels en de bijhorende tussenwervelschijf plotseling flink toeneemt.
 
In het Westen is een hernia vaak het gevolg van veelvuldig zitten en een gebrek aan lichaamsbeweging.
 
Sommige personen hebben een genetische aanleg om een hernia te ontwikkelen. Een hernia komt immers in bepaalde families meer voor dan in andere.
 
Vooral 20- tot 40-jarigen maken kans om deze ‘uitstulping’ te ontwikkeling. Dit komt omdat de geleiachtige kern van de tussenwervelschijven rond de leeftijd van 20 jaar mogelijk aan soepelheid kan verliezen. Daarbij daalt ook het vochtgehalte in deze schijven, waardoor ze krimpen.
 

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.