Wat is hernia? Uitstulping, tussenwervelschijf, discushernia, rugpijn

Hernia is de afkorting van ‘hernia nucleus pulposus’ en betekent ‘uitstulping’. Wat is hernia nu precies? Bij een hernia ontstaat er een scheur in de buitenband - de annulus fibrosus - van een tussenwervelschijf. Deze discusvormige schijf vormt de verbinding tussen twee wervellichamen. Ze zorgt ervoor dat de wervels onderling niet tegen elkaar stoten en gemakkelijk tegenover elkaar kunnen bewegen. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een buitenring van stevig, vezelachtig kraakbeen en bevat een weke, geleiachtige kern. De kern - nucleus pulposus - zorgt voor de veerkracht en het schokdempend effect van de wervelkolom tijdens het bewegen.

Hernia-wat-625x375

Zodra de buitenband van de tussenwervelschijf scheurt, kan de geleiachtige kern uitpuilen en zo het ruggenmerg of de ruggenmergzenuw irriteren of zelfs gedeeltelijk afklemmen. Dit proces kan op alle plaatsen in de lumbale wervelzuil plaatsvinden. De meeste discushernia’s manifesteren zich in de onderste drie segmenten van de wervelkolom of ter hoogte van het heiligbeen. Maar ook onderaan in de halswervelkolom komt een hernia regelmatig voor. De druk op de ruggenmergzenuw kan ervoor zorgen dat de impulsen van de zenuw naar de ledematen worden geblokkeerd.

Indien de uitstulping van de tussenwervelschijf groot genoeg is, kan hij rechtstreeks op een zenuwwortel drukken en zo een intense ontstekingsreactie veroorzaken. Daarnaast kan een zenuw die te lang bekneld zit, ook een permanente beschadiging aanrichten. In dit geval kan het nodig zijn de uitstulping operatief te verwijderen. Zo wordt de zenuwfunctie hersteld en ervaart de patiënt minder klachten.

De meest extreme vorm van een hernia is het ‘equina caudasyndroom’. Deze toestand kan ontstaan wanneer de uitstulping op een aantal zenuwen tegelijk in het zenuwkanaal, onderaan in de rug, drukt. Dit is een ernstige discusaandoening, waarbij bepaalde functies in het onderlichaam kunnen uitvallen. Hierbij kan de patiënt het gevoel in de benen of de controle over de sluitspieren van de blaas en anus kwijtraken.

Lees hier meer over de verschillende soorten hernia. 

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.