Wat zijn de hernia klachten en hernia symptomen?

Hernia klachten kunnen heel gevarieerd zijn

Men kan verschillende hernia klachten en hernia symptomen ontwikkelen: rugpijn, uitstralingspijn, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen en andere klachten. De meeste klachten van een discushernia zitten in het been (bij een hernia in de lumbale wervelzuil), omdat hier de (geknelde) zenuwbanen naartoe lopen. De plaats waar de pijn opduikt, hangt af van de plaats waar de hernia zich bevindt. De ernst van de klachten wordt bepaald door druksterkte van de hernia op de betrokken structuren (ruggenmerg, zenuwbaan,...). De pijn kan ook vergroten wanneer een patiënt hoest, niest of perst.

Hernia-klachten-en-hernia-symptomen-625x375

 
Rugpijn

De rugklachten bij een hernia worden meestal niet rechtstreeks door deze discusaandoening veroorzaakt, maar door de verkrampte spieren die er het gevolg van zijn. Hernia rugpijn kan zich op verschillende plaatsen manifesteren: in de nek, de onderrug, de lenden en het heiligbeen (sacrum). De aard van de klacht hangt samen met het type hernia. We stellen vast dat rugpijn bij hernia niet zo vaak voorkomt, maar als deze er is kan de pijn heel hevig zijn.

Nekpijn

Bij een nekhernia kunnen er verschillende klachten optreden. In de meeste gevallen ervaart de patiënt met een hernia ter hoogte van de nek vooral uitstralingspijn naar de arm. Maar in sommige gevallen kan de patiënt ook hoofdpijn, pijn in de nek en pijn in de schouderzone ondervinden.

Pijn in de onderrug

Herniapatiënten kunnen pijn in de onderrug ervaren. Hierdoor hebben ze ook vaak moeite met het vinden van een comfortabele zithouding en hebben ze pijnklachten bij het uitvoeren van fysieke activiteiten.

Pijn in de lenden, bekken en heupen

Pijn in lenden en bekken en heupklachten zijn dé meest typische klachten bij een hernia.

Uitstralingspijn

Een discushernia staat niet altijd synoniem voor pijn in de rug of nek. De meeste herniapatiënten ervaren meer uitstralingspijn naar de ledematen dan stekende rug- of nekpijn. Waar de uitstralingspijn zich manifesteert, hangt voornamelijk af van de locatie van de hernia.

We geven een overzicht van veel voorkomende uitstralingspijnen:

  • Rughernia of lendenhernia: uitstralingspijn ter hoogte van het zitvlak en naar de onderste ledematen.
  • Nekhernia: uitstralingspijn naar de armen. De patiënt voelt de huid van de arm prikkelen, verliest aan armspierkracht of voelt zijn arm of hand slapen.
  • Borsthernia: uitstralingspijn naar de romp en ter hoogte van de ribben.
Ischiaspijn (ook spit genoemd)
Het meest kenmerkende gevolg van ischias is een uitstralende pijn aan de achterkant van het - meestal één - been die loopt van de bil tot aan de voet. Dit wordt het lumbosacraal radiculair syndroom genoemd. De pijn kan zo hevig zijn, dat lopen onmogelijk wordt. Meestal gaat ischias gepaard met lage rugpijn.
Andere hernia klachten en hernia symptomen:
  • Gevoelloze plekken of een veranderde huidstructuur rond het getroffen zenuwgebied;
  • Een brandende pijn;
  • Verminderde kracht in armen of benen;
  • Een verlammende pijn of verlammingsverschijnselen;
  • Het uitvallen van bepaalde spiergroepen.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.