Preventie bij hernia, hoe hernia vermijden?

Hoe kunt u een hernia vermijden?

Hoe een hernia vermijden? Het is bijzonder belangrijk dat u uw rug zo weinig mogelijk belast. Hieronder vindt u enkele rugsparende tips voor elke dag.

Hernia-vermijden-625x375

 

Wees voorzichtig met tillen

Onjuiste hefbewegingen kunnen leiden tot rugklachten. Let daarom op bij het tillen van zware voorwerpen. Vooral draaibewegingen zijn uitermate belastend voor uw tussenwervelschijven. Vraag hulp bij het tillen van te zware lasten en vermijd hefbewegingen boven uw hoofd. Om rugsparend te tillen, buigt u door de knieën en houdt u het gewicht dicht bij uw lichaam ter hoogte van uw middel. Houd uw rug recht terwijl u uw knieën strekt.

 

Neem een juiste houding aan

Ook een verkeerde houding kan een extra druk op uw tussenwervelschijven veroorzaken, zowel bij het staan als het zitten. Wanneer u in een verkeerde houding zit, verhoogt u de druk op uw onderrug. Daarom is het belangrijk om uw rug steeds goed recht te houden. Kies hierbij een goede (bureau)stoel die uw onderrug voldoende ondersteunt.

Om rugklachten te vermijden moet u tijdens het zitten een heuphoek (hoek tussen zitting en rugleuning) van 90° of meer aanhouden en uw voeten plat op de grond plaatsen. Maar ook lang rechtop staan, kan uw rugspieren sterk vermoeien. Vermijd te lang rechtstaan of, indien dit onvermijdelijk is, leun tegen een muur aan en druk uw onderrug tegen de muur. Belangrijk is dat u zich bewust bent van het belang van een juiste houding. Onderbreek lange zittijden door een korte wandelpauze en corrigeer uw houding bewust.

 

De juiste ondersteuning tijdens de slaap

Ook bij het slapen is het belangrijk dat uw (onder)rug een maximale ondersteuning krijgt. Hoe beter uw rug gesteund wordt, hoe lager de druk op uw zenuwen. Kies voor een slaapsysteem dat u een continue opwaartse ondersteuning biedt bij elke veranderende slaapbeweging.

Let ook op uw slaaphouding. De buiklig is de meest en de ruglig de minst belastende houding voor uw rug. Maar ook bij deze laatste slaaphouding kunt u pijn aan de onderrug ervaren indien deze onvoldoende wordt ondersteund. Dit kan verholpen worden met een hydraulisch slaapsysteem, waarbij de pompen uw rug bij elke veranderende beweging ondersteunen. Tenslotte stelt ook de zijdelingse slaaphouding hoge eisen aan uw bedoplossing. Afhankelijk van uw lichaamsvorm (vb. brede of smalle schouders, breed of smal middel, ...) heeft uw lichaam immers bijkomende ondersteuning nodig.

 

Train uw rug- en buikspieren

Om een hernia te vermijden, doet u er goed aan uw rug- en buikspieren voldoende te trainen. Door geregeld rugoefeningen te doen, is uw rug beter bestand tegen de spanningen en belastingen van elke dag. Raadpleeg uw arts of therapeut om te weten welke oefeningen uw rug kunnen versterken.

Vind hier meer info over de behandeling van hernia.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.